Fidel Castro este celebrat drept erou revoluţionar şi demonizat drept duşman al lumii libere. Însă Fidel Castro a jucat un rol neaşteptat în literatura lumii. Preşedintele cubanez, care a murit la 25 noiembrie, a fost redactor neoficial al romancierului Gabriel García Márquez. Castro îi oferea autorului notele sale pe text şi o corectură meticuloasă, după ce au legat o prietenie strânsă la sfârşitul anilor 1970.
Stéphanie Panichelli-Batalla, lector în cadrul departamentului de Studii Latino-Americane de la Universitatea Aston, a declarat pentru The Guardian: „Preşedintele a fost un cititor pasionat. Atunci când s-au întâlnit în 1977, au avut mai multe conversaţii despre literatură şi, în cele din urmă, Fidel s-a oferit să citească manuscrisele sale, pentru că avea ochi bun pentru detalii. „
Scriitorul columbian, laureat al Premiului Nobel, care a murit în 2014, a fost susţinător al revoluţiei cubaneze, în ciuda numărului record de abuzuri ale drepturilor omului pe care le practica Castro.
Panichelli-Batalla, care este co-autorul unei cărţi despre relaţia scriitorului cu dictatorul, intitulată „Fidel & Gabo”, publicată în 2009, a declarat că scriitorul trimitea ultima versiune a manuscriselor sale către Havana, înainte de a le trimite editorului său.
Corectura lui Castro era în fapt gramaticală, mai degrabă decât ideologică, povesteşte lectorul. De pildă, Fidel Castro a detectat o greşeală în calculul vitezei unei nave, într-una dintre povestirile lui Márquez. Gabo, cum era poreclit scriitorul columbian, i-a cerut apoi lui Castro să citească toate manuscrisele sale.
Un alt exemplu de ajustare pe care Castro a făcut-o se regăseşte în romanul „Cronica unei morţi anunţate”. Fidel a subliniat o eroare în descrierea caracteristicilor unei puşti de vânătoare. În altă parte, Castro i-a oferit sfaturi cu privire la compatibilitatea unor gloanţe pentru armele folosite de personajele imaginate de García Márquez.
Fidel şi Gabo s-au întâlnit pentru prima dată într-un hotel din Cuba, în 1977. Deşi întâlnirea a fost o coincidenţă, Panichelli-Batalla povesteşte cum Castro e posibil s-o fi „orchestrat” dinainte, după ce a auzit că scriitorul columbian lucra la o carte de non-ficţiune despre viaţa în Cuba sub embargoul Statelor Unite, folosind mărturii ale cubanezilor de rând. Cartea nu a apărut niciodată.
Sursa: Mediafax